Η κακοσμία του στόματος
Η Κακοσμία του στόματος είναι η δυσάρεστη εκείνη μυρωδιά που απορρέει από το στόμα κατά την ομιλία , εκπνοή, κλπ. Είναι κάτι που όταν παρατηρείται συστηματικά επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική ζωή και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή ακόμα και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Μπορεί όμως να είναι και ένα σύμπτωμα συστηματικών νόσων και δεν θα πρέπει να αγνοείται ούτε από τον ασθενή αλλά ούτε και από τον οδοντίατρο. Όταν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο θα πρέπει άμεσα να καταφύγετε στον οδοντίατρο μας . Συνηθισμένες αιτίες δημιουργίας της κακοσμίας σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι η κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή (π.χ. χημικές δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες), η τερηδόνα, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα, τα διάφορα αποστήματα ,κλπ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η κακοσμία είναι εύκολο να εντοπισθεί και να αντιμετωπιστεί. Αν όμως αποκλεισθούν οι παραπάνω λόγοι και μετά από την επίσκεψη σας στον οδοντίατρο σας τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής. Η κακοσμία μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μίας συστηματικής διαταραχής που πιθανόν διατρέχει τον οργανισμό σας . Η αιτία αυτής της διαταραχής μπορεί να εντοπίζεται σε άλλα όργανα . Η κίρρωση του ήπατος , ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια , τα διάφορα νεοπλάσματα του στομάχου κλπ. είναι παθήσεις που στα συμπτώματα τους περιλαμβάνουν την κακοσμία . Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον ο οδοντίατρος σας διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κάποιο στοματικό πρόβλημα που να την δικαιολογεί , ο ασθενής παραπέμπετε σε ειδικούς γιατρούς για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπεία .
Αν οι λόγοι της κακοσμίας είναι προφανείς και απορρέουν από την στοματική κοιλότητα τότε μπορείτε να λάβετε και μόνοι σας διάφορα προληπτικά μέτρα για να απαλύνετε έστω και προσωρινά το σύμπτωμα.
Αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:
1. Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα.
2. Βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας.
3. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό και μασήστε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
4. Χρησιμοποιείτε μετά το βούρτσισμα κάποιο από τα στοματικά διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οι ομοιοπαθητικοί ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμες όπως και στοματικά διαλύματα με την ένδειξη
΄΄ κατάλληλα για ομοιοπαθητική ΄΄.
5. Αποφύγετε το κάπνισμα.
6. Αποφύγετε τροφές όπως σκόρδο και σκορδαλιά , κρεμμύδι, καυτερές πιπεριές, αλλαντικά.
7. Η ξηροστομία προκαλεί κακοσμία. Προσπαθήστε επομένως να πίνετε νερό.
Κακοσμία επίσης μπορεί να παρατηρηθεί και σε ασθενείς που φοράνε μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες .
Η κακοσμία αυτού του είδους συνήθως δε σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα από το στόμα ,αλλά με τις οδοντοστοιχίες. Ο μη καλός πολυμερισμός των βάσεων των οδοντοστοιχιών όπως και οι πόροι ανάμεσα στις βάσεις των οδοντοστοιχιών και στα δόντια, συμβάλλουν ώστε να συσσωρεύονται εύκολα υπολείμματα τροφών τα οποία και την προκαλούν.
Αυτού του είδους τη κακοσμία μπορείτε να την αποφύγετε αν
1. Αφαιρείτε καθημερινά την οδοντοστοιχία από το στόμα σας κατά την διάρκεια του ύπνου και αφού την πλύνετε επιμελώς την τοποθετείτε σε ειδικό αποστειρωτικό διάλυμα.
Το επιμελημένο πλύσιμο των τεχνικών οδοντοστοιχιών είναι ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας. Αυτό γίνεται αν τοποθετήσετε για μερικά λεπτά τις τεχνικές οδοντοστοιχίες σε καυτό νερό και στην συνέχεια τις βουρτσίσετε με οδοντόκρεμα και τις ξεπλύνετε με κρύο νερό.
2. Χρησιμοποιείστε ένα στοματικό διάλυμα καθημερινά μετά τα γεύματα αφού έχετε αφαιρέσει την οδοντοστοιχία για τουλάχιστον μερικά λεπτά.
3. Βουρτσίστε τη γλώσσα ή και τον ουρανίσκο σας με κάποια από τις ειδικές βούρτσες που κυκλοφορούν στην αγορά.