Τα κατάγματα στα δόντια
Εάν έχετε σπάσει κάποιο δόντι τότε θα πρέπει το συντομότερο να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας ακόμη και αν δε νιώθετε τον παραμικρό πόνο.
Τα δόντια μπορούν να σπάσουν για διάφορους λόγους όπως είναι το ατύχημα ,η τερηδόνα, ο βρυγμός , μετά από ενδοδοντική θεραπεία κλπ. Αν το κάταγμα δεν αποκατασταθεί τότε μπορεί να γίνει μεγαλύτερο και να παρουσιαστούν ενοχλήσεις στον ασθενή (πόνος, οίδημα κλπ).
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποκατάστασης ενός σπασμένου δοντιού που εξαρτώνται από τη θέση του δοντιού, τις αισθητικές απαιτήσεις της περιοχής που βρίσκεται το δόντι ,την έκταση του κατάγματος, από το αν έχει προσβληθεί ο πολφός, αν το δόντι έχει υποστεί ή όχι ενδοδοντική θεραπεία κλπ. Μικρής έκτασης κατάγματα μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα με σφράγισμα. Στα μεγαλύτερης έκτασης κατάγματα μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία , ανακατασκευή η συμπλήρωμα της μύλης με τεχνική μύλη και άξονα και τοποθέτηση στεφάνης (θήκης) κλπ. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η μόνη δυνατή θεραπεία είναι η εξαγωγή του δοντιού. Ένα δόντι ακόμα και αν σπάσει κάτω από το όριο των ούλων μπορεί να διατηρηθεί στον οδοντικό φραγμό εάν ο ασθενής επισκεφτεί έγκαιρα τον οδοντίατρο του. Υπάρχουν περιπτώσεις που μετά από κάταγμα μύλης ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει γενικότερα συμπτώματα από το δόντι του όπως είναι ο πόνος ,το οίδημα (πρήξιμο) κλπ. και εκεί θα χρειασθεί τότε και κάποια φαρμακευτική βοήθεια .Και εδώ η κλασσική ομοιοπαθητική θεραπευτική μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τις περιπτώσεις αυτές ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες του κατάγματος για τον ασθενή. Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό έτσι ώστε να αρθούν οι συνέπειες ή να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση τους.